Słów kilka o ogóreczniku lekarskim

Ogórecznik to pospolita, jednoroczna roślina zielna, która należy do rodziny ogórecznikowatych. W stanie naturalnym występuje w okolicach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce jest ziołem uprawnym, czasem jej zdziczałe formy można spotkać na łąkach. Pierwsze wzmianki o korzystaniu z właściwości tej rośliny pochodzą z ksiąg arabskich. W Polsce dopiero w XV wieku zaczęto powszechnie stosować borag, czyli sok z ogórecznika, do potraw i do wyrobu medykamentów. Obecnie korzysta się głównie z zielonych części roślin, a także z nasion, z których wytłacza się drogocenny olej.

Właściwości oleju z ogórecznika – dlaczego warto go suplementować?

Olej wytłaczany z tej rośliny ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to korzystne dla człowieka tłuszcze i powinny obficie występować w diecie. Na uwagę zasługuje wysoki poziom kwasu gamma-linolenowego, jego zawartość to aż 20%. W oleju znajdują się również cenne antyoksydanty i minerały, takie jak cynk czy żelazo. W tłuszczach roślinnych rozpuszczona jest też pewna ilość witaminy A. Substancje czynne zawarte w ogóreczniku lekarskim działają korzystnie na układ trawienny, krwionośny i nerwowy. Saponiny wykazują działanie przeciwzapalne. Olej niweluje zaczerwienienia i uczucie swędzenia skóry. Działa antyalergicznie i wspomaga pracę systemu odpornościowego organizmu. Antyoksydanty skutecznie likwidują wolne rodniki, dzięki temu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co spowalnia proces starzenia. Tłuszcze nienasycone są polecane osobom, które borykają się ze stresem, stanami depresyjnymi oraz z lękiem i z bezsennością. Korzystnie działają na układ nerwowy, uczestniczą w odbudowie osłonek mielinowych neuronów.

Do czego można stosować olej z ogórecznika?

Z właściwości oleju z ogórecznika można korzystać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Ten drogocenny surowiec jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wchodzi w skład produktów pielęgnacyjnych do skóry suchej i wrażliwej. Jest delikatnym kosmetykiem pielęgnującym skórę atopową. Często korzystają z niego osoby z łuszczycą, przynosi ukojenie w swędzeniu skóry. Stosowanie oleju zaleca się też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Produkty, które zawierają wysoką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, są korzystne dla osób na dietach, cukrzyków. Kwas gamma-linolenowy jest zalecany seniorom, przeciwdziała zakrzepom krwi i wspomaga pracę wątroby.

Jak używać oleju na skórze?

Stosowanie kosmetyków z dodatkiem oleju z ogórecznika daje niesamowite rezultaty. Skóra jest promienna, odświeżona i nawilżona. W ten sposób można zmniejszyć widoczność pajączków, zaczerwienienia. Dodatkowo olej może być świetną odżywką do paznokci. Wystarczy nanieść kilka kropelek na płytkę paznokcia i delikatnie wetrzeć. Produkt może występować w formie skondensowanego olejku, który nakłada się na twarz lub na zmiany skórne. Wystarczy kilka kropel, aby uzyskać odpowiednie nawilżenie. Krople można dodawać do kosmetyków, takich jak krewy do twarzy, szampony i balsamy do ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.