Likopen w pomidorach, dlaczego warto suplementować?

Likopen należy do naturalnych bioaktywnych substancji z grupy karotenoidów. Odznacza się silnym działaniem antyoksydacyjnym i udowodnionym pozytywnym wpływem na zdrowie organizmu. W naturalnej formie jego największą ilość znajdziemy w przetworzonych pomidorach. Jaką rolę likopen pełni w organizmie i dlaczego warto tak ważne jest dostarczanie go w odpowiednich dawkach?

Czym jest likopen i jakie ma właściwości?

Likopen to naturalny barwnik produkowany głównie przez rośliny. W związku z tym, że należy do grupy karotenoidów, dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Jego głównym źródłem jest dieta bogata w przetwory z pomidorów np. przeciery, soki i zupy. Likopen wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Ma on właściwości neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, których namnażanie się w ludzkim organizmie jest niebezpieczne i może prowadzić do rozwoju poważnych chorób. Oprócz tego, że jest antyoksydantem, wykazuje też działanie przeciwzapalne. Ze względu na charakter immunomodulujący, wpływa również na wzmocnienie systemu odpornościowego. Co więcej, przeciwdziała nieprawidłowemu namnażaniu się komórek, które to może prowadzić do powstawania nowotworów.

Dieta i suplementacja, czyli gdzie znajdziemy likopen

Biorąc pod uwagę szereg prozdrowotnych właściwości likopenu, warto regularnie spożywać produkty bogate w ten składnik lub w razie potrzeby stosować naturalną suplementację. Jego głównym naturalnym źródłem są wspomniane już wcześniej przetwory z pomidorów. Obróbka termiczna sprawia, że jest on łatwiej przyswajalny. Jego wchłanianie zwiększy się jeszcze bardziej przy obecności tłuszczów np. oliwy z oliwek. Ze względu na liczne korzyści z dostarczania likopenu do organizmu, dostępne są również liczne, naturalne suplementy diety zawierające ten związek. Dzienna dawka referencyjna dla osoby dorosłej w ramach profilaktyki oscyluje w przedziale od 12 do 15 mg. W przypadku działań terapeutycznych to około 30 mg na dobę.

Likopen i jego wpływ na zdrowie

Ze względu na działanie antyoksydacyjne i ochronę przed wolnymi rodnikami likopen wpływa na zachowanie dobrej kondycji skóry. Jego spożywanie pozwoli też utrzymać prawidłowe działanie układu krążenia. Likopen chroni przed chorobą wieńcową, zawałem i rozwojem nadciśnienia tętniczego. Związek ten może być również wykorzystywany w leczeniu niepłodności, a mężczyźni, u których utrzymuje się jego wysoki poziom we krwi, mogą cieszyć się dobrym stanem prostaty.

Likopen w profilaktyce nowotworowej

Liczne badania wykazały pozytywne działanie likopenu w kierunku profilaktyki nowotworowej. Jego wysokie i utrzymujące się w organizmie stężenie chroni komórki przed degeneracją. Zmniejsza się tym samym ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych takich jak rak prostaty i układu pokarmowego białaczka, czy rak płuc. Może wykazywać działania hamujące nieprawidłowe podziały komórek nowotworowych w przypadku raka jelit, chłoniaka oraz białaczki szpikowej i erytroblastycznej. Co więcej, regularne spożywanie i suplementacja mająca na celu utrzymanie odpowiedniego stężenia likopenu we krwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.